Geplaatst in Eigen werk, FC Twente, Interview

Ola John voelt zich op zijn plek bij Benfica

Door: Robin Tibbe
FC Twente Inside

“Mijn eerste periode bij Benfica heb ik hetzelfde beleefd als bij FC Twente”

Op 22 september 2010 maakte Ola John zijn eerste officiële minuten in het shirt van FC Twente. Na negen jaar actief te zijn geweest in de jeugdopleiding van de Enschedese club ging het opeens hard met de talentvolle aanvaller. Een seizoen later groeide hij door zijn spel uit tot een vaste waarde in het elftal van de Tukkers. Vanwege zijn onbevangenheid op de vleugel viel hij al snel op buiten de landgrenzen. Dat resulteerde in de zomer van 2012 voor een transfer naar SL Benfica. Vanwege het drukke speelschema heeft hij helaas nog geen afscheid kunnen nemen van de FC Twente-supporters. FC Twente Inside sprak met hem en keek met hem terug op zijn eerste half jaar bij de Portugese topclub.

Portugal Champions League Soccer

Inmiddels heeft John zijn eerste half jaar erop zitten in Portugal en voelt hij zich op zijn plek. “Ik heb het zeker naar mijn zin. De taal en alles was wel even wennen”, geeft de speler aan tegenover FC Twente Inside. In het begin kwam de jeugdinternational weinig aan spelen toe, maar daar is ondertussen wel verandering in gekomen. Zo heeft hij al een Champions League-duel tegen FC Barcelona achter zijn naam staan. Ook maakt hij furore in de Portugese competitie.

Tevreden
John vergelijkt zijn beginperiode bij Benfica met die van bij FC Twente, toen hij net bij het eerste elftal kwam kijken. “Ik ben nog steeds tevreden dat ik de transfer heb gemaakt. Natuurlijk is het moeilijk als je jong bent. Voor mezelf is het belangrijk dat ik mijn best blijf doen en goed train, net zoals in het begin bij FC Twente. Daar speelde ik op het begin ook niet, maar toen ik erin kwam heb ik mijn kans gepakt en sindsdien heb ik ook alles gespeeld bij FC Twente. Mijn eerste periode in Portugal heb ik dan ook hetzelfde beleefd als bij Twente.”

Na zijn vertrek naar Benfica kreeg John te maken met een andere taal en cultuur, wat in het begin wennen was voor de jongeling. “De sfeer is hier anders. Je komt in een heel ander land, waar je een andere taal moet leren en nieuwe mensen leert kennen, ik denk dat je daar van leert.” In het begin was het dus wennen voor de speler. “Je kunt niet direct alles doen en dat is lastig. Engels en Nederlands zijn mijn basistaal, dan is het wel even omschakelen naar de Portugese taal, bovendien ken je de weg niet. Je kan de mensen in het begin niet verstaan, maar hoe langer je er bent hoe beter het gaat.”

olajohn

Onderschat
In Nederland krijgen we over het algemeen vrij weinig mee van de Portugese competitie, we kennen allemaal FC Porto, Benfica en Sporting Portugal, maar daarna houdt het voor de meesten wel op. Volgens John wordt die competitie dan ook onderdacht. “De competitie in Portugal wordt zeker onderschat. Je kunt hem vergelijken met de Nederlandse. Wel hebben we een andere doelstelling bij Benfica dan bij FC Twente, dat kun je ook zien aan ons spel. Elke wedstrijd gaat het er hier om en je moet kampioen worden. Dat is wel een groot verschil.”

Nu de aanvaller weg is bij club uit Enschede betekent niet dat hij de ploeg niet meer volgt, integendeel zelfs. “FC Twente volg ik elke wedstrijd. Ik kijk elk duel terug. Dit seizoen hebben ze zo hun ups en downs, maar dat was ook zo toen ik er speelde. Het is niet veel anders dan vorig jaar. Ze hebben heel veel goede wedstrijden en dan zitten er een paar mindere tussen. Tegen AZ hebben ze het wel goed opgepakt en 3-0 gewonnen, dat vind ik dan mooi om te zien. Het is ook knap dat ze soms matig spelen, maar de wedstrijd wel weten te winnen, dat is ook belangrijk. FC Twente doet nog gewoon mee om het kampioenschap”, gaf hij aan. Waar hij aan toevoegde: “Supporter blijf ik altijd, het is mijn cluppie.”

Ola John kijkt dan ook met een goed gevoel terug op de jaren bij FC Twente. “Een hele mooie beleving. Ik ben daar groot geworden, zowel in als bij Twente. Ik heb daar mooie jaren gehad. Ik voetbalde er sinds mijn elfde en heb er elf seizoenen gespeeld, dus ben ik ongeveer negen jaar bij de club geweest.” Op dit moment is er ook nog contact tussen spelers van FC Twente en John. “Ik spreek nog wel met Leroy Fer en Quinsy Promes, maar eigenlijk heb ik nog wel contact met de halve selectie.”

Na de winterstop begint ook in Portugal de tweede seizoenshelft. Nu hij zijn debuut heeft gemaakt en langzamerhand uitgroeit tot een vaste waarde verandert dat zijn doelstellingen echter niet. “Ik wil gewoon mezelf ontwikkelen en beter worden, dat is belangrijk. Ik hoop dat de tweede seizoenshelft hetzelfde zal zijn als de eerste, meer verwacht ik niet. We moeten gewoon ons best doen.”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s