Geplaatst in Eigen werk

Investeren in correspondenten is belangrijk voor Nederland

ZWOLLE – De meeste media maken gebruik van buitenlandse media, maar vanwege de financiële crisis is daar steeds minder geld voor. Minister Timmermans van Buitenlandse Zaken heeft opgeroepen om buitenlandse correspondenten te behouden. “Alleen als je ter plekke bent, als je langdurig ondergedompeld wordt in een samenleving, dan leer je die samenleving echt kennen”, is de uitspraak van de minister in de media.

De Nederlandse media zijn vooral gericht op het buitenland, waardoor er veel waarde wordt gehecht aan het nieuws over de grenzen. Volgens de minister bouw je dat niet in een kantoor in Den Haag op, maar door ter plaatse te zijn. ” De inzet van correspondenten leidt tot een beter geïnformeerd publiek”, geeft Timmermans aan. “Wees voorzichtig. Als je iets afbreekt komt het niet gauw terug, en je verliest een enorme hoeveelheid kennis die heel belangrijk is voor je lezers. En in mijn geval voor de klanten, bedrijven en burgers van Nederland.”

Titia Ketelaar, correspondent voor NRC Handelsblad en NRC.Next in Londen, beaamt de woorden van Timmermans. “Correspondenten zijn heel belangrijk. De eerste taak van de journalist is vertellen wat er gebeurt, en dat vervolgens een context geven en duiden. En daarvoor moet je de straat op, spreken met mensen die er toe doen. Dat geldt voor zowel binnenlandse verslaggevers als correspondenten. Zoals Timmermans zegt: het is belangrijk voor een internationaal georiënteerd land als Nederland om buiten de grenzen te blijven kijken. We zijn een handelsnatie, veel van wat er in de rest van de wereld gebeurt, heeft direct invloed op ons. Dat betekent overigens juist niet dat je als correspondent alleen met verhalen moet komen met een Nederlandse link!”

Een correspondent is er volgens Ketelaar niet voor de snelheid van het nieuws. “In deze tijd van 24/7 nieuws op tv, radio en internet gaat het niet om nieuws. Dat weet de redactie in Nederland vaak sneller dan een correspondent ter plekke”, geeft ze aan. “Maar het gaat wel om de achtergrond en duiding: waarom wil David Cameron bijvoorbeeld een referendum over EU-lidmaatschap, waarom zijn de Britten tegen een bankiersbonus, waarom etc. Dat kan je alleen weten als je je als journalist ter plekke informeert, een goed netwerk hebt, weet hoe een samenleving in elkaar zit. Aan alleen de media volgen in een ander land heb je niet genoeg – hier in het Verenigd Koninkrijk zijn kranten bijvoorbeeld politiek georiënteerd, focussen op details die voor een Nederlandse lezer minder relevant zijn. Als correspondent ben je de ogen en oren van je lezer. Misschien kennen ze je land, maar aan jou de taak om ze te vertellen wat er ‘achter de schermen’ gebeurt.”

Ketelaar is het eens met de stelling van Timmerman dat er geïnvesteerd dient te worden in de correspondenten. Als belangrijkste punt haalt ze de kwaliteit van een artikel aan, dat met de invloed van een correspondent van een hoger niveau kan zijn. “Voor een goed artikel pak je niet alleen de telefoon en lees je wat, daarvoor ben je ook ’s avonds naar bijeenkomsten en lezingen geweest, heb je met veel mensen gepraat ook al citeer je ze niet allemaal.”

Jacco Hupkens, als correspondent actief in Indonesië, is eveneens van mening dat de correspondenten belangrijk zijn. “Ik zou zeggen dat ze behoorlijk belangrijk zijn: voor een medium zorgen ze voor onderscheidende waarde (unieke content), en ze kunnen feiten aan het licht brengen die internationale persbureaus niet doorgeven. Ze zijn vooral belangrijk met het buitenlandse nieuws een Nederlandse draai te geven, daarvoor moet je een eigen persoon in zo’n land hebben. Bovendien zijn er soms verhalen die lezers meer vertellen dan ‘hard nieuws’, een mooie reportage of interview. Dat gaat lastig vanuit Nederland.”

Ondanks dat minister Timmermans en Ketelaar wel vinden dat er meer geïnvesteerd moet worden in correspondenten, onderschrijft Hupkens die mening niet. “Nee, want veel mediabedrijven hebben het lastig qua inkomsten. Dan is het niet logisch meer uit te geven aan correspondenten, tenzij dat naar verwachting meer geld oplevert.”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s