Geplaatst in Eigen werk

Champions League-profiel: de debutant

Eén van de opvallendste namen in de kwartfinale van de Champions League is die van Málaga CF. De club doet voor het eerst in haar historie mee aan de Champions League en weet direct hoge ogen te gooien. In een groep met AC Milan, Zenit Sint-Petersburg en RSC Anderlecht eindigden de Spanjaarden op een eerste plaats. In dit Champions League-profiel een schets van Los Boquerones.

Historie
De club kent nog maar een korte historie. Málaga CF ontstond in 1994 uit een fusie tussen Club Deportivo Málaga en Atlético Malagueño. Het begon in de lagere divisies van het Spaanse voetbal, maar was in 1999 al in de Primera División te bewonderen. In 2002 kregen de supporters en de spelers voor het eerst met Europees voetbal te maken. Het plaatste zich via de Intertoto Cup voor de UEFA Cup. Vier jaar later was er een sportief dieptepunt voor Málaga, het degradeerde naar de Segunda División A. In het seizoen 2008/2009 keerde het terug op het hoogste niveau en sindsdien is de stijgende lijn ingezet. Door de vierde plaats van afgelopen jaar mocht het in de laatste voorronde van de Champions League instromen.

Wedstrijden
Voordat aan de groepsfase begonnen mocht worden diende Malaga eerst het Griekse Panathinaikos te verslaan. Over twee duels stond er een 2-0 stand in het voordeel van de Spanjaarden op het scorebord. Door de loting kwam het in Groep C terecht. Daar verraste Malaga vriend en vijand door ongeslagen de volgende ronde te bereiken. Tegen elke tegenstander pakte het in totaal vier punten. Anderlecht en Zenit gingen met 3-0 onderuit tegen de Spaanse formatie, terwijl Malaga met 1-0 te sterk was voor Milan. De laatste drie wedstrijden in de groepsfase eindigden in een gelijkspel. In de achtste finales kwam FC Porto als tegenstander uit de koker rollen. De eerste wedstrijd ging met 1-0 verloren, waardoor Malaga met haar eerste nederlaag in de Champions League te maken kreeg en moest winnen om door te gaan. Uiteindelijk won het de returnwedstrijd met 2-0, waardoor het nu in de kwartfinale staat.

Isco
De belangrijkste speler aan de kant van Málaga is Francisco Román Alarcón Suárez, kortweg Isco. De Spaanse voetballer zag op 21 april 1992 het levenslicht en staat nu al op de radar bij enkele Europese topclubs. De middenvelder annex aanvaller begon zijn loopbaan bij Valencia, waar hij ook de jeugdopleiding doorliep. Die club raakte de spelverdeler in 2011 kwijt aan Málaga. Daar is hij direct uitgegroeid tot een vaste waarde. In zijn eerste seizoen speelde hij al 32 wedstrijden. Bovendien is hij international en heeft Isco alle nationale jeugdelftallen doorlopen.

Trainer
Aan het roer bij de Spaanse club staat Manuel Luis Pellegrini. De Chileen was in het verleden actief als voetballer en besloot vervolgens aan de slag te gaan als voetbaltrainer. Dat deed hij in eerste instantie in zijn geboorteland bij Universidad de Chile, de ploeg waar hij heel zijn leven heeft gespeeld. In 2004 durfde hij de overstap naar Europa te maken. Villarreal nam de Chileen over van het Argentijnse River Plate. Tot 2009 was hij eindverantwoordelijke bij Villarreal, waarna hij een baan aangeboden kreeg bij Real Madrid. Daar stond hij slechts een jaar onder contract. Sindsdien (2010) is hij de hoofdtrainer van Málaga.

Stadion
Málaga speelt haar thuiswedstrijden in het Estadio La Rosaleda. Op de tribunes is plaats voor 33.000 supporters. Vrijwel elke wedstrijd is uitverkocht, wat voor een unieke sfeer zorgt. Het stadion is in 1941 afgebouwd. Voor de fusie was het eigendom van Club Deportivo Málaga. De eerste wedstrijd die in het onderkomen is afgewerkt, is die tussen CD Málaga en AD Ferroviaria op 13 april 1941. De officiële opening vond echter pas plaats op 14 september 1941, toen er een vriendschappelijke wedstrijd tussen CD Málaga en Sevilla FC te zien was.

Tegenstander
Na FC Porto in de achtste finales te hebben uitgeschakeld heeft er opnieuw een loting plaatsgevonden om onder andere te tegenstander van Málaga te bepalen. In de kwartfinale is het gekoppeld aan Borussia Dortmund. De Spanjaarden spelen op 3 april eerst een thuiswedstrijd, voordat op 9 april het duel in Duitsland op het programma staat.

Robin Tibbe
@robintibbe

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s