Geplaatst in Eigen werk

De steilste tribunes van Europa

De steilste tribunes van Europa

Als u last heeft van hoogtevrees, dan zou u sommige delen van de volgende stadions beter kunnen mijden. Deze vier stadions hebben de steilste tribunes van Europa. Hieronder een overzicht van de stadions met hun unieke eigenschappen.

1. Estadio Mestalla (Valencia CF)mes
Deze voetbaltempel is eigendom van Valencia CF, uitkomend op het hoogste niveau in Spanje. Dit stadion heeft de steilste tribune van heel Europa. Het gaat daarbij om de derde ring. Die is maar liefst 41 graden steil. Op dit moment kunnen er 55.000 supporters in het stadion.

Mestalla zag het levenslicht op 20 mei 1923 tijdens de wedstrijd tussen Valencia en stadsgenoot Levante. De thuisploeg won dat duel met 1-0. Vier jaar naar de opening is er een uitbouw gedaan. Er kwamen maar liefst 17.000 stoeltjes bij. Na de Spaanse burgeroorlog, waarbij het onderkomen flinke schade had opgelopen, moest het gerenoveerd worden. Bovendien werd de capaciteit opgeschroefd tot 45.000 zitplaatsen. In 1982 werd het stadion gebruikt tijdens het WK.

Op dit moment is Valencia bezig met het bouwen van een nieuw stadion. Die zal de naam Nou Mestalla gaan dragen. In februari 2009 moest de bouw van de nieuwe tempel stil worden gelegd vanwege geldgebrek. In 2012 zijn de bouwvakkers weer aan het werk gegaan, zodat er in 2014 gespeeld kan worden.

2. Estadio Santiago Bernabéu (Real Madrid)sb
In dit stadion worden alle thuiswedstrijden van Real Madrid gespeeld. De derde ring van dit onderkomen is 39 graden steil, waardoor het op de tweede plaats staat van steilste tribunes van Europa. Op dit moment kunnen er precies 85.454 toeschouwers plaatsnemen.

In oktober 1944 werd gestart met de bouw van dit stadion. Tien jaar later was het pas gereed om in gebruik genomen te worden. In eerste instantie droeg het de naam Estadio Chamartin, vernoemd naar het oude stadion van de Koninklijke. In januari 1955 kreeg het echter al haar huidige naam. Die naam is afkomstig van de toenmalige voorzitter van de club, die voor de financiering van de tempel zorgde. De laatste aanpassingen zijn in 2005 gedaan, waardoor het haar huidige vorm heeft.

In het stadion van Real Madrid zijn diverse belangrijke wedstrijden gespeeld. Zo won het zelf in 1957 de Europacup 1 met 2-0 van Fiorentina. In 1969 mocht Ajax in de finale van de Europacup 1 in het stadion tegen AC Milan aantreden. De Italianen waren met 4-1 te sterk voor de Amsterdammers. Het laatste grote evenement in Santiago Bernabéu is de Champions League-finale van 2010 tussen Bayern München en Internazionale (0-2).

3. Stadio Giuseppe Meazza (Internazionale/AC Milan)CALCIO
Op de derde plaats van steilste tribunes van Europa staat San Siro, het stadion van Internazionale en AC Milan. Ook in dit stadion gaat het om de derde ring dat het steilst is. De supporters daar zitten op een tribune van 39 graden steil.

De officiële naam van dit stadion is Giuseppe Meazza, vernoemd naar een legendarische speler van Internazionale. De fans van AC Milan noemen het daarom San Siro, het stadsdeel waar het gebouw staat. Het stadion is in 1925 gebouwd. De eerste wedstrijd was de derby tussen Inter en Milan. In die confrontatie werd het 3-6 voor Inter. In 1979 heeft het officieel haar huidige naam gekregen. In 1989 heeft het onderkomen een grondige renovatie ondergaan om aan de veiligheidseisen te blijven voldoen.

Naast het Italiaanse bouwwerk is een speciaal station voor de supporters aangelegd. Op die manier wil het de doorstroming van fans bevorderen. Vanaf het treinstadion in Milaan is het mogelijk om met een metro direct richting Guiseppe Meazza te gaan. Er zijn maar liefst 22 uitstapplaatsen bij het stadion. Feyenoord speelde op 6 mei 1970 een historisch duel in het stadion. Het won destijds met 2-1 de finale van de Europa 1 van Celtic.

4. Amsterdam ArenA (Ajax)arena
De Amsterdam ArenA valt net buiten de top drie van steilste tribunes van Europa. Net zoals in de andere stadions gaat het bij het stadion van Ajax om de bovenste ring. De tweede ring heeft een hellingshoek van 36,9 graden.

De Amsterdam ArenA werd op 14 augustus 1996 geopend door koningin Beatrix. Daar ging een grote voorbereiding aan vooraf. Ajax speelde op dat moment nog in stadion De Meer. In 1989 begon de Amsterdamse formatie met het maken van plannen voor een nieuw stadion. Vanaf 1993 werden deze plannen pas definitief. Het eerste duel in de ArenA was die tussen Ajax en AC Milan, vlak na de openingsceremonie. De eredivisieclub verloor het vriendschappelijke duel met 0-3. Het eerste doelpunt ooit in het stadion werd gemaakt door Dejan Savicevic.

De ArenA is één van de weinige stadions waar het dak dicht kan. Deze wordt gebruik als er slecht weer op komst is. Het dak bestaat uit twee delen en weegt in totaal 520 ton. Het dak kan binnen 25 minuten gesloten en geopend worden. Elk jaar wordt in het stadion de Johan Cruijff Schaal gehouden: een wedstrijd tussen de landskampioen en de winnaar de KNVB Beker.

Robin Tibbe
@RobinTibbe

 

Advertenties

Een gedachte over “De steilste tribunes van Europa

 1. Hoi Robin,

  Je hebt er een prachtig mooi artikel van gemaakt. Leuk dat ik hier een bijdrage aan heb kunnen leveren en super gaaf dat je dit onderwerp op het net hebt gepubliceerd.

  Nogmaals bedankt voor je hulp, want daar is dit eigenlijk mee begonnen.
  Veel succes verder met je werk en hopelijk kruisen onze paden nog eens.

  gr.
  Marcel Zuiver

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s