Geplaatst in Uncategorized

Auto verliest functie van statussymbool

ZWOLLE – Steeds minder jongeren zijn in het bezit van een auto. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Hoewel het aantal jongeren het afgelopen jaar is toegenomen, staan er steeds minder personenauto’s op hun naam geregistreerd. Bij het CBS hebben ze wel een verklaring voor de afname.

jongerenauto

“De afname onder jongeren in de laatste jaren heeft vermoedelijk vooral conjuncturele oorzaken”, laat Senne Janssen van het CBS weten. “De werkloosheid onder jongeren stijgt hard, hun koopkracht staat onder druk. Een dure auto is vaak moeilijk bereikbaar. Hetzelfde beeld zagen we in de jaren 2004-2006. Ook toen was de jeugdwerkloosheid hoog en liep het autobezit terug.

“Kijkende over een langere termijn spelen wellicht ook andere oorzaken een rol. Relatief steeds meer jongeren studeren en hebben recht op een Ov-kaart. Ook is er sprake van urbanisering, steeds meer mensen en vooral jongeren wonen in steden, waar auto’s niet praktisch zijn. De verkoop van brommers en scooters onder jongeren is juist al jaren aan het stijgen. Mogelijk verliest de auto ook steeds meer van zijn functie als statussymbool onder jongeren?”

Bij de ouderen ziet het CBS het tegenovergestelde. Het aantal autobezitters onder 65-plussers nam met vier procent toe. “Onder 65-plussers neemt het autobezit toe als gevolg van demografische ontwikkelingen”, doelt Janssen op het aantal ouderen dat toeneemt. “Maar ook omdat ouderen steeds fitter zijn. De 60plusvrouwen van nu rijden bijvoorbeeld vaak hun hele leven al auto, terwijl dat voor 60plusvrouwen van een aantal decennia geleden niet gold.”

Door Robin Tibbe
Publicatie: StudentNU

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s