Geplaatst in Eigen werk

Boymans spits met minste minuten per doelpunt

Gepubliceerd op 07-11-2014

In Utrecht  mogen ze het meest tevreden zijn met hun spits. Ruud Boymans was in de eerste wedstrijden geblesseerd, maar is de schade grotendeels aan het inhalen. Zo scoorde hij in vijf duels niet alleen zes keer, de spits heeft bovendien de minste minuten per doelpunt nodig. Dat blijkt uit een lijst die Voetbal.com heeft samengesteld.

De voorhoedespeler van FC Utrecht heeft slechts ruim zestig minuten nodig om de bal tegen de touwen te werken. Dat deed Boymans het vaakst met zijn rechtervoet. Michiel Kramer en Mark Uth scoorden dit seizoen het vaakst van alle spitsen met acht doelpunten. Zij hadden echter meer minuten per doelpunt nodig dan Boymans en staan daarom op de tweede en derde stek. Onderling ontlopen de doelpuntenmachines elkaar niet zoveel. Uth heeft weliswaar wel een kleine voorsprong op Kramer.

Als we kijken naar de spitsen van de traditionele topdrie ploegen – Feyenoord, Ajax en PSV – valt op dat ze allemaal niet een echte afmaker hebben. In Rotterdam is de spitspositie al enige tijd punt van discussie. Bij Ajax is het eveneens niet duidelijk wie er nou beter geschikt is als afmaker. Bij PSV zijn ze overtuigd van Luuk de Jong, maar verzet hij vooral veel arbeid voor het team. Daardoor komt hij minder vaak in scoringspositie. Daarnaast neemt Memphis Depay veel doelpunten (8) voor zijn rekening. Onderaan vinden we Danny Hoesen terug, die onlangs tegen AZ zijn eerste treffer maakte voor FC Groningen.

Als we de genoemde spitsen gaan vergelijken als het om schotprecisie gaat, valt de plek van Kramer op. De topscorer van de Eredivisie probeert het vaakst op doel te schieten, maar procentueel gezien schiet Kramer zijn ballen het minst tussen de palen. Dauda en De Jong slagen daar beter in en weten ruim 75 procent van hun schoten tussen het aluminium te plaatsen. Vooral bij De Jong is dat opvallend, aangezien de spits van PSV nog maar drie keer tot scoren kwam in de Nederlandse competitie. Ook deze ranglijst spreekt overigens niet in het voordeel van Feyenoord-aanvaller Kazim. Minder dan veertig procent van zijn pogingen belandt tussen de palen, terwijl hij het doel al achttien keer onder vuur probeerde te nemen.

Als we een echte spits zoeken, dan moeten we in Friesland zijn. Uth kwam al acht keer tot scoren en al zijn doelpunten zijn vanuit het strafschopgebied gemaakt, daarbij horen ook zijn twee strafschoppen. Daarmee lijkt sc Heerenveen een prima opvolger te hebben voor Alfred Finnbogason. Ook Kramer laat zien een echte nummer negen te zijn. Hij scoorde zeven van zijn treffers vanuit de zestien en één afstandsschot belandde tegen het net. Boymans en Castaignos wisten, in navolging van Uth, ook al hun doelpunten van binnen de zestien te maken.

Het is duidelijk dat FC Dordrecht met een spitsenprobleem kampt. Wij hebben in deze analyse Lieder als uitgangspunt genomen. Zijn enige doelpunt maakte hij echter met een schot van buiten het strafschopgebied. De discussie over wie er in de spits moet bij de hekkensluiter zal dan ook nog wel even voortduren. Slechts vijf spitsen maakten overigens een doelpunt van buiten de zestien, de andere doelpuntenmakers scoorden honderd procent van hun goals vanuit het strafschopgebied.

Door: Robin Tibbe

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s