Geplaatst in FC Twente

“Het mooiste is de stap naar professioneel gedrag”

De winterstop nadert en dat is een uitgelezen mogelijkheid om de prestaties van A1 te evalueren met hoofdtrainer Bert Konterman. Het hoogste jeugdelftal presteert goed en draait met de bovenste ploegen mee. Dat betekent dat ze na de winter met de eerste acht ploegen in één competitie gaan uitmaken wie zich kampioen mag noemen.

Voorafgaand het seizoen stelde Konterman het team de doelstelling om bij de eerste acht te eindigen. De ploeg kwam zelfs tot de conclusie dat ze minimaal vijfde wilde worden. Uiteindelijk i s dat een reële doelstelling gebleken. “De eerste acht is een must, want dan ga je na de winter in een goede competitie spelen. De jongens hebben samen voor een plek bij de eerste vijf gekozen.” De trainer ziet een positieve ontwikkeling bij de spelersgroep en dat vertaalt zich in goede prestaties en een professionele houding zowel op als buiten het veld. “Je ziet dat ze vertrouwen krijgen in eigen kunnen. Dat mis ik soms nog in het Twentse, dat stukje brutaliteit. Gezonde arrogantie noem ik dat. Want we kunnen gewoon goed voetballen en hebben een heel goed team.”

Professionalisering

In vergelijking met de eerste week onder leiding van Konterman heeft de keuzeheer zijn manschappen flinke stappen zien zetten. “Dat vind ik heel mooi om te zien. Dan gaat het om stappen op technisch, tactisch en fysiek gebied. Maar het mooiste is de stap naar professioneel gedrag. Ze beginnen zelf te erkennen wat er wordt gevraagd om profvoetballer te worden. De meesten zitten op een punt dat ze de omslag moeten maken om er zelf meer mee bezig te zijn. Ik kan wel allemaal dingen voor zeggen, maar wie doet dat als ik bijvoorbeeld niet meer hun trainer ben?”

“Uiteindelijk moeten ze zelf invullen en begrijpen wat er van ze gevraagd wordt. Ik zie dat die ontwikkeling gaande is bij deze ploeg. Dat zie je onder andere terug aan hoe er gejuicht wordt, dat ze een echte eenheid zijn. Natuurlijk komt het wel eens voor dat ze staan te bekvechten met elkaar, maar daarna is het zand erover en weer verder. Daar ben ik heel blij mee”, zo geeft Konterman de ontwikkeling weer. “Het volgende is dat ze weten wat er bij komt kijken om straks seniorenvoetbal te gaan spelen. Dan kan je niet meer blijven dribbelen en je eigen wedstrijdje spelen.”

Doorstroming
Het is de bedoeling dat enkele talenten op termijn gaan aansluiten bij Jong FC Twente of het eerste elftal. In de winter komt er een moment waarin geëvalueerd zal worden en wordt gekeken wat het beste is voor een speler. “We kijken wat er nodig is voor een bepaalde speler om verder te groeien in zijn ontwikkeling naar een hoger niveau. Er zitten absoluut jongens tussen die de volgende stap aankunnen, maar je moet kijken of het een meerwaarde voor ze is. We willen meer leidersfiguren in het veld zien, zoals een Wout Brama. Dat betekent lijnen uitzetten in het veld en een verlengstuk zijn van de trainer. Sommige jongens bij ons hebben dat in zich en die moet je de kans geven dat te ontwikkelen op het moment dat ze samen spelen met leeftijdsgenoten. Als je die jongens heel snel bij het eerste of Jong zet, dan moeten ze misschien op hun tenen lopen en dan kunnen die kwaliteiten zich niet ontwikkelen.”

“Naar die ontwikkeling moeten we goed kijken bij bepaalde spelers. Dan gaan we ons afvragen of we die voetballer nog een half jaar bij A1 moeten houden of juist een duwtje moeten geven richting het seniorenvoetbal. Sommigen moeten namelijk weer uitgedaagd worden en dan is een overstap juist goed voor ze. Dat pakte bijvoorbeeld bij Bilal Ould-Chikh heel goed uit. In deze groep zitten er een aantal die zeker in aanmerking gaan komen voor het eerste, zij hebben de kwaliteiten en dan is het aan hun om die laatste stappen te zetten. Daar praten we met de jongens over en proberen we ze in uit te dagen.”

Eindverantwoordelijk 
Voor Konterman is het de eerste keer dat hij eindverantwoordelijk is voor een elftal. Vorig seizoen fungeerde hij als assistent-trainer van Jan Zoutman bij het beloftenteam. Vooralsnog is Konterman zeer tevreden met zijn functie als hoofdtrainer. “Het bevalt super. Het is mooi om je eigen ideeën toe te passen. Je hebt alles in eigen hand, waardoor je bepaalde dingen kunt doen tijdens de voorbereiding of op trainingen. Dat doe je met vallen en opstaan. Soms kom je tot de conclusie dat iets niet werkt en de andere keer slaat het juist wel aan. Om de mens achter de voetballer te ontwikkelen is het mooiste van het spelletje. Dat heeft te maken met professioneel gedrag. Dat houdt niet op als ze hier het terrein aflopen, maar ook hoe ze zich thuis en op school gedragen. Dat is een onderdeel van volwassenheid en dat besef is bij deze jongens mooi om te zien.”

Als speler deed Konterman ervaring op bij FC Zwolle, SC Cambuur, Willem II, Feyenoord, Glasgow Rangers, Vitesse en het Nederlands elftal. Daar profiteert de oud-speler van in zijn rol als hoofdtrainer. “Een team vormen is geweldig om te doen. Ze kunnen allemaal voetballen, maar vanuit mijn ervaring moet je ze soms dingen voorzeggen. Het helpt zeker dat je de nodige ervaring hebt. Je weet precies wanneer een speler in een dip zit of ontevreden is. Daarnaast weet ik hoe er bij andere clubs gedacht wordt. Ik help de jongens om zich klaar te maken voor een volgende uitdaging.”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s